Over het koor

la Traviata 2015

In 1954 namen enkele mensen het initiatief om een zangvereniging met een “rode” signatuur op te richten. Het gemengde koor kreeg de toepaseelijke naam: “MORGENROOD”. In die tijd was in de Hoeksche Waard behoefte aan een koor op niet confessionele grondslag. Aan dit koor was ook een kinderkoor verbonden. Morgenrood was echt een arbeiderskoor met optredens tijdens 1 mei vieringen en het zingen van socialistische strijdliederen.

In 1967 werd de band met de bond van arbeiders-zangverenigingen verbroken en koos men voor een neutrale signatuur. Daarbij werd de naam veranderd in EUPHONIA. Om te benadrukken dat het een zangkoor voor de hele Hoeksche Waard was werd in 1995 gekozen voor de naam “HOEKSCHEWAARDS OPERAKOOR EUPHONIA” en ging men zich meer toeleggen op specifiek opera repertoire.

Zoals gebruikelijk kwamen en gingen dirigenten en dat vereiste voor de koorleden aanpassingsvermogen aan begaafdheid, inzicht of persoonlijkheid van de diverse dirigenten. Sinds 2000 staat het koor onder leiding van Jūratė Haasdijk. Zij heeft met haar professionele en enthousiaste aanpak de kwaliteiten van het koor weten te ontwikkelen tot het huidige hoge niveau.

Ter gelegenheid van het zestig jarig jubileum in 2014 heeft het koor zelfs de opera L’Elisir d’amore” van Donizetti met liefst vijf solisten geheel scenisch uitgevoerd, inclusief decors, belichting en kostumering. Dit bleek zo’n succes dat sedertdien onze jaarconcerten na de pauze gevuld worden met scenisch uitvoeringen van een opera zoals la Traviata in 2015 en  Cavalleria rusticana in 2016. In 2017 wordt Orpheus van Gluck scenisch gebracht.

Het koor bestaat uit ongeveer 50 leden en we verwelkomen uiteraard graag mensen die belangstelling hebben.
Zingen is niet moeilijk, iedereen kan het. U ook!
In het begin even wennen, maar na enige oefening draait u gewoon mee.
Hoewel het fijn is om noten te kunnen lezen, is dat geen absolute voorwaarde.

Operamuziek heeft de naam moeilijk te zijn, maar dat is onzin. Het is niet moeilijker dan pop – of andere muziek.
Eigenlijk is operamuziek de popmuziek uit vroegere jaren, de schlagers van weleer.
Komt u gerust eens langs voor een vrijblijvende kennismaking.

We repeteren elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Vrije School , Jasmijnstraat 6 in Oud-Beijerland.
Nadere informatie op deze website en via info@operakooreuphonia.nl